Als verhuurder wilt u natuurlijk dat de huur iedere maand netjes wordt betaald. Toch gebeurt dit niet altijd, waardoor huurders een flinke huurachterstand kunnen opbouwen. Wij vertellen u wat u hier als verhuurder tegen kan doen.
Als blijkt dat een huurder een huurachterstand heeft, dan handelt de huurder in strijd met de betalingsverplichting uit de huurovereenkomst. U als verhuurder kunt er dan voor kiezen om de huurder een aanmaning te sturen. Hierin herinnert u de huurder over de nog te ontvangen huur en geeft u de huurder een redelijk termijn om alsnog over te gaan tot betaling.
Als blijkt dat de huurder – ook na het sturen van een aanmaning – niet overgaat tot betaling en/of structureel niet betaald, dan heeft u als verhuurder twee opties:
Ontbinding huurovereenkomst
Voor de ontbinding van de huurovereenkomst is het van belang dat een huurder structureel de maandelijkse huur niet betaald. Indien hiervan sprake is kunt u ervoor kiezen om de huurovereenkomst te laten ontbinden via de rechter. Hierbij is het van belang om te weten dat een enkele wanbetaling van de maandelijkse huur onvoldoende is om de ontbinding van de huurovereenkomst te eisen. Veelal wordt een huurachterstand van drie maanden als voldoende geacht om over te gaan tot ontbinding.
Betaalt uw huurder (structureel) de huur niet? Dan raden wij aan om de volgende stappen te ondernemen:
Als verhuurder kunt u te maken krijgen met huurders die (structureel) de huur niet betalen. U heeft dan de mogelijkheid om via de rechter de huurachterstand op te eisen of de huurovereenkomst te ontbinden. Echter, het is wel van belang dat vooraf de juiste stappen worden ondernomen en een dossier wordt opgebouwd.
Heeft u te maken met een niet betalende huurder? Wij helpen u graag!